Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο καλός αγώνας

Είναι η πιο γενναία αρετή. Είναι το θεμελίον των πνευματικών κατακτήσεων.
Είναι επαινετή και ασφαλής αρετή που δεν μπορεί να την βλάψει ούτε ο διάβολος.Παράδειγμα υπομονής ο Ιώβ και ο Παραλυτικός της Βηθεσδά.

Όμως συχνά υπομονή απαιτεί χρόνο,ώστε να γίνει φάρμακο στην αδυναμία διόρθωσης των καταστάσεων. Κάποτε ταυτίζεται με τον συμβιβασμό. 
Είναι η επίγνωση ότι δεν είναι το θέλημά μας, ο κόπος μας, οι στόχοι μας,τα όνειρα μας, οι επιλογές μας, που οδηγούν στην ευτυχία, αλλά η πρόνοια και το θέλημα του Θεού.
Ο Θεός λειτουργεί με το κριτήριο να μας δώσει ευκαιρίες να καταλάβουμε το νόημα και το σκοπό της ζωής. Για να κάνουμε αυτοκριτική για την πορεία, τα λάθη, τους στόχους και τις σχέσεις μας. Για να δούμε τις αδυναμίες του χαρακτήρα μας και κατά πόσον οι επιλογές μας είναι σωστές και συμβαδίζουν με το θέλημα Του.
Με με την υπομονή πρωτίστως δείχνουμε την εμπιστοσύνη στην αγάπη και το έλεος του Θεού. Διότι ο Θεός είναι πατέρας και κανένας πατέρας δεν εγκαταλείπει το παιδί του, επειδή δεν είναι όπως το θέλει. Αν είναι γνήσιος το δέχεται, διότι αληθινή αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. 
Ο Θεός λοιπόν ζητά από εμάς υπομονή όχι θλιμμένη, αλλά αγωνιστική, γεμάτη ελπίδα στο έλεος του Θεού, ο οποίος θα μας βοηθήσει να εξέλθουμε από το στάδιο του βίου, νικητές, χρησιμοποιώντας το μοναδικό φάρμακο που κάνει την υπομονή λιγότερο επώδυνη και αυτό είναι η αγάπη.
Στις δύσκολες λοιπόν στιγμές της ζωής μας ας θυμόμαστε τα λόγια του Απ. Παύλου
που λέγει:<<Η θλίψης υπομονή κατεργάζεται, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή
ελπίδα, η δε ελπίς ου καταισχυνει>>.(Ρωμ.5,3-5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου